AIK Hockey

AIK Hockey är en klassisk klubb i hockeyns högstaserie som numera kallas för SHL, Svenska Hockeyligan. Hockeysektionen i AIK började så tidigt som 1921 då man deltog i en träningsserie tillsammans med lag som Nacka och Hammarby. Debut i Elitserien gjorde man säsongen 1930/31.

Sedan dess så har AIK Hockey spelat hela 12 sm-finaler och av dessa har man vunnit sju – och således har klubben hela sju sm-guld i sitt bagage.  Den senaste gången man var i final var också den senaste gången man blev mästare. Det var våren 1984 som man mot ärkerivalerna Djurgårdens IF krossade ”Gårdarna” med 3-0 i matcher och blev svenska mästare.

Därefter har framgångarna uteblivit för gnaget och man ofta också halkat mellan första och andradivisionen. Mellan 2002 och 2011 så växlade laget mellan Allsvenskan och även ända ned i division 1! Detta var ovant för AIK-supporters som annars alltid sett sitt lag i högstaserien.

Men säsongen 2010/2011 hade man något stort på gång och det visade sig hålla ända fram, då man sopade rent i kvalserien till dåvarande Elitserien och gick således till säsongen 2011/2012 återigen upp till högstadivisionen – där man idag fortfarande huserar.

Sin första säsong efter återkomsten var man mycket nederlagstippade och chockade Hockeysverige svårt när man först och främst tog sig in bland de åtta bästa i serien då man i sista omgången skickade Modo till kvalserien för första gången på år och dar. Väl i kvartsfinalen så stötte man på svårast möjliga motstånd i HV71 som varit suveräna seriesegrare.

Men suveräna seriesegrare var ett minne blogg, för nu var det dags för slutspel . I kvartsfinalserien där precis alla utom AIK:arna trodde på seger för Jönköpingslaget så fullkomligt krossade ”Gnaget” HV71 med 4-0 i matcher och om man i Hockeysverige var överraskade att AIK gått till slutspel så var man nu än mer förundrade. Det tog  dock stopp i semifinalserien, men man hade visat att nu var man tillbaks i Elitserien för att stanna.