Black Army

Supporterklubben Black Army är en av AIKs största stoltheter som sedan början av 1980-talet troget stöttat och hejat fram klubben i fotboll, ishockey och många andra sporter, i både vått och torrt. Black Army hette faktiskt från början Red Army efter inspiration från Englands Manchester United.

FotbollssupportersBlack Army fick tidigt ryktet att man betedde sig som bråkstakar och huliganer under fotbollsmatcher. Det fanns också en inriktning i AIK som var mer våldsam som fick namnet Firman Boys. I slutet av 80-talet kom fraktionen att bryta sig loss ur föreningen och bilda en egen gren som många gånger kopplats samman med läktarvåld och huliganism. Black Army är den största svenska supporterklubben och det märks mer än väl när det är matchdags i Solna.

Det finns en strark tradition när det gäller gemenskap och umgänge i Black Army. Man träffas alltid i Solna före matcherna och skrattar och skålar tillsammans innan man intar läktarplatsen på Norra Stå som blivit en alldeles speciell plats för de allra mest dedikerade AIK-hängarna. När det är dags för bortamatch samåker alla i Black Army alltid i föreningens förhyra bussar som för sällskapet över hela landet året runt.

I år har laget bytt hemarena från gamla Råsunda till nybyggda Friends Arena som för övrigt är Sveriges största fotbollsarena. Det nya matchstället är svart som vanligt och den trogna huvudsponsorn Adidas är fortfarande kvar. Tröjan är som vanligt i helsvart men med mörkgula nedåtränder längs axlar. Shortsen är vita vilket kontrasterar ”gnagarna” starkare.

Black Army är starkt samlat i år och kommer heja på sitt AIK som förväntas vara en av storfavoriterna till SM-guldet i fotbollsallsvenskan. Dessutom är AIK det enda Stockholmslaget i SHL (tidigare elitserien i ishockey). Det gäller att Black Army är lika solidarisk för båda sporterna, då kommer det gå riktigt bra för klubben denna säsong.