Något som följer med i ansvaret för varje större organisation är säkerheten för de inblandade. Det bör finnas tydliga riktlinjer utstakade för hur man hanterar varje problematisk händelse som uppstår och ett förebyggande säkerhetstänk som genomsyrar hela verksamheten.
Det finns mycket som kan gå fel under till exempel en fotbolls eller hockeymatch. Oftast är det risker som man är väl medveten om och som man hanterar regelbundet. Det är bland annat vanligt med lättare skador hos hos de aktiva på grund av de många intensiva dueller som uppstår spelarna emellan under en match. Det kan exempelvis röra sig om sår som behöver sys, stukningar som behöver lindas, eller att man vid ett tidigt stadium tar hand om och mjukar upp en sträckning. Vid allvarligare skador finns ofta ambulanspersonal redo att rycka in, ett säkerhetstänk som inte enbart gynnar spelarna på planen/rinken, utan även åskådarna på plats.
Åskådarantalet på matcher i de högre divisionerna är ofta högt och risken ökar därmed för att det förr eller senare dyker upp en situationen där någon behöver professionell medicinsk hjälp. Drabbas någon till exempel av plötsligt hjärtstopp, vilket kan hända utan förvarning, är det oerhört viktigt att rätt åtgärder omgående sätts in för att hantera problemet. Hjärt- och lungräddning ska med andra ord påbörjas och hjärtstartare tas i bruk.
En annan stor fara är bränder. De flesta moderna anläggningar är både utrustade med portabla brandsläckare och moderna sprinklersystem för att automatiskt släcka bränder, men det är långt ifrån alltid som det räcker för att helt släcka en brand som tagit ordentligt fäste. I dessa fall krävs en väl utarbetat plan för att lotsa människorna i säkerhet så snabbt som möjligt, innan det riktiga släckningsarbetet från brandkåren kan ta vid.