AIK-målvakter

AIK har haft flera duktiga målvakter genom tiderna. Goda förebilder med brinnande engagemang och imponerande hockeykarriärer.

Leif Holmqvist (Hånken), föddes i Gävle i november 1942 och räknas till en av de största målvaktslegenderna inom sveriges hockeyhistoria. Han var mycket omtyckt av sin publik och lyckades med att ta sju VM-medaljer. Dessutom var han med om 202 landskamper vilket var en bedrift som ingen annan målvakt i Sverige tidigare lyckats med. Det sägs att att han till och med spelade på julafton. År 1969 fick Leif utmärkelsen världens bästa målvakt. Idag delar man ut ett pris till årets målvakt, ”Hånkens Trofé”, vilket har fått sitt namn efter Leifs smeknamn, ”Hånken”. Idag är Leif bosatt i Småland och han har inte lagt hockeyn på hyllan, utan han arbetar numera med profilering av tre kronor.

Peter Åslin, föddes i Norrtälje år 1962. Debut i elitserien gjorde han redan år 1981, som målvakt i AIK. Peter räknas till en av de bästa svenska målvakterna genom tiderna. Under sin karriär var han med och tog ett VM-guld samt tre SM-guld. År 1999 avslutade Peter sin karriär men hans son tog över hans hockey intresse och började att spela i Leksands A-lag som artonåring.I januari 2012 tolv avled Peter i stroke, endast 48 år gammal.

Sam Lindståhl, föddes år 1967 och har spelat i AIK Hockey, Södertälje SK, Skellefteå AIK samt i elitserien. År 1998 spelade Sam sin sista säsong i division två.

Viktor Fasth, föddes i Kalix år 1982. År 2010 började Viktor spela i AIK och redan samma säsong blev han utsedd till den bästa målvakten i elitserien. Han fick även ta emot den prestigefyllda utmärkelsen ”Honkens troffé”. År 2012 gjorde Viktor sin debut i NHL som målvakt för Anaheim Ducks.