AIK:s fotbollslegender

AIK har en rik historia fylld av färgstarka legender. Som har bjudit på bra fotboll samtidigt som de har berikat oss med sina starka personligheter.

Axel Alfredsson(Massa), föddes 1902 och fick sitt kända smeknamn ”Massa”, efter sin far Gunnar som själv kallades för ”Lill-massa”. Förutom att vara en riktigt bra fotbollsspelare så verkade Axel även som styrelseledamot och lagledare, efter sin aktiva karrär. Under 1920-1930-talet räknades han som en av landets bästa fotbollsspelare. Axel gjorde sin A-lags debut år 1921 och spelade sju Allsvenska säsonger i AIK. År 1924 blev han Olympisk bronsmedaljör i Paris. Han spelade 31 A-landskamper under sin karriär. Axel var en riktig kämpe och ansågs ovanligt robust och storväxt. Kanske var det därför han kallades för ”den sanne vikingen” av sina fans. Han är även omtalad för att lyckats med konststycket att sätta åtta straffar i rad. En bedrift som få fotbollsspelare får vara med om att lyckas med. Axel Alfredsson gick ur tiden 1966.

Hugo Hernvall, föddes i Sundbyberg år 1908. Hans karriär började först som centerhalv i Sundbybergs försvar för att sedan fortsätta i AIK. Han gjorde sin debut i AIK år 1932 och spelade 36 matcher i Allsvenskan. Det sägs att han var speciellt skicklig på att ta hörnor och att han var en omtyckt ”tänkare” som gärna var för sig själv.

Sven Andersson(vrålis), föddes år 1907 och gjorde sin Allsvenska AIK debut 1928. Hans smeknamn vrålis hade sin uppkomst i hanns stora inlevelse på planen och att han med kraftig stämma brukade dela ut råd till sina lagkamrater under matchen. Det sägs även att han brukade skrika åt motståndare som närmade sig ”håll dig undan för nu smäller det”. Sven gjorde 27 landskamper och var med i VM-slutspelet i Italien år 1932.