Allsvenskan

Allsvenskan är Sveriges högsta division i fotboll för herrar och har spelats ända sedan säsongen 1924/1925. Innan dess fanns endast regionala seriemästerskap i landet.

Fotboll

Det var den 13:e januari 1924 som Allsvenskan grundades, detta beslut fattades på ett möte i Svenska Fotbollsförbundets kansli, och den 3:e augusti samma år spelades premiäromgången. Den första målskytten någonsin i Allsvenskan blev Evert Blomgren, som då spelade för IK Sleipner.

Men då den matchen startade en halvtimma tidigare än beräknat kallar man därför ibland Rikard Larsson av Hammarby IF för den första målskytten istället. Den första utvisningen någonsin i Allsvenskan fick John Persson som spelade för AIK, den fick han den 24:e augusti 1924.

Första lag att vinna Allsvenskan var Gais, och det var IFK Göteborgsspelaren Filip Johansson som tog hem den första skyttekungtiteln med 39 mål, något som otroligt nog aldrig överträffats under någon enstaka säsong än idag. Och då var det ändå bara 12 lag som mötte varandra i dubbelmöten.

Just nu spelas säsong 2013/2014 och i toppen hittar vi förra säsongens serievinnare Malmö FF tätt följt av AIK och IFK Göteborg. Säsongens bottenlag är just nu Syrianska FC, Östers IF och Halmstads BK. Dessa lag riskerar att åka ur Allsvenskan och bli tvungna att spela i Superettan (den näst högsta divisionen inom herrfotboll i Sverige) den kommande säsongen.

För den som gillar fotboll innebär dessa matcher mycket spänning. Under hela säsonger följs matcherna av sina supportrar, både live, på tv eller på datorn. Du kan idag både följa ditt lag online och oddsa online på att just ditt lag ska vinna. Genom att kunna både se och spela på ditt favoritlag ökar spänningen avsevärt. En sajt som erbjuder denna tjänst är Svenska Spelare, en stor svenska bettingsajt. Där kan du även få speltips och förslag som hjälper dig att tippa på rätt vinnare.

Allsvenskan består idag av 16 fotbollsklubbar som kämpar om titeln att bli svenska mästare i fotboll. Vinner man en match får man tre poäng, blir det oavgjort får vardera lag ett poäng och förlorar man får man inga poäng alls. Det laget som lyckas samla på sig flest poäng under en säsong blir svenska mästare. Det är spännande att följa med hur det går för de olika lagen, speciellt om man har ett favoritlag.